Tıbbi malpraktis davaları ve arabuluculuk Full Text PDF How to Cite

Öz

Hastalarına karşı özen ve tıbbi standartlara uygun davranma borcu olan hekimlerin bu yükümlülüklerinin ihlali halinde hukuki ve cezai sorumluluğu gündeme gelmektedir. Dünyada ve ülkemizde tıbbi malpraktisten kaynaklı uyuşmazlıklar her geçen yıl artış göstermektedir. Uzun ve zahmetli yargı süreçleri bir kısım hasta ve hasta yakınının adalete erişimini engelleyebildiği gibi, yargıya başvuran hasta ve hasta yakınları da uzun ve zahmetli bir süreç yaşamaktadır. Hakkında malpraktis iddiası ile soruşturma veya dava açılan hekimlerin tükenmişlik sendromu ve depresyon başta olmak üzere psikolojik sorunlar yaşaması ise kaçınılmazdır. Tüm bu olumsuz koşullar tıbbi malpraktisten kaynaklı uyuşmazlıkların çözümü için başka alternatif arayışlarına yol açmıştır ki bu alternatiflerin en başında arabuluculuk gelmektedir.

Malpraktisten kaynaklı uyuşmazlıklarda uzlaşı kültürü ve bilincinin yaygınlaşmasına katkı sağlamak çalışmamızın hedefidir. İşbu çalışmamız mikro bir alanla sınırlandırılmış olup, arabuluculuk perspektifinden tıbbi uygulama hataları değerlendirilecektir. Çalışmamızın ilk bölümünde genel olarak tıbbi malpraktis kavram ve tanımına yer verilmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise Türk mevzuatındaki arabuluculuk düzenlemesi ile sağlık hukukunda arabuluculuğun tercih edilmesinin nedenleri üzerinde durulacaktır. Çalışmamız uluslararası-ulusal uygulama ve literatür taraması sonucunda ulaştığımız sonuç bölümündeki değerlendirmemizle sona erecektir.

Abstract                                   

Physicians owe a duty of care their patients and act in accordance with medical standards, and if they breach these obligations, they may be subject to legal and criminal liability. Disputes arising from medical malpractice are increasing every year in the world and in our country. Long and arduous judicial processes may prevent some patients and their relatives from accessing justice, and patients and their relatives who apply to the judiciary also experience a long and burdensome process. It is inevitable that physicians who are investigated or sued for malpractice will experience psychological problems, especially burnout syndrome and depression. All these unfavourable conditions have led to the search for other alternatives for resolving disputes arising from medical malpractice, the most prominent of which is mediation.

The aim of our work is to contribute to the dissemination of awareness and a culture of compromise in disputes arising from malpractice. This study is limited to the micro-area where medical malpractice is evaluated from a mediation perspective. In the first part of our study, the general concept and definition of medical malpractice is made. The second part of our study focuses on the regulation of mediation in Turkish legislation and the reasons why mediation is preferred in health law. The evaluations reached as a result of international - national practices and literature review are included in the conclusion section.