Baş-Editör dergiye gönderilen bütün derlemeleri değerlendirir.
Yazının içeriğinin dergi kurallarına uygunluğunu, (yazar adları, sorumlu yazar, kurum bilgileri, e-posta adresi, iletişim numaraları, ORCID numaraları, Türkçe öz, anahtar kelimeler, İngilizce abstract, keywords eklenmiş olması, ana metinde isim ve kurum adlarının maskelenmiş olması, yazının giriş ve sonuç bölümlerini olması, kaynakların metin içinde numaralandırılmış olması, kaynakların dergi bibliyografik sitiline uygun olması, finansal, çıkar çakışması, yazar katkılarının, telif hakkı formunun iletilmesi) kontrol eder, uygunsuzluk tespit ettiğinde yazara geri yönlendirir. Bu aşamada davetli bir derleme değilse yazıyı reddedebilir.
İstatistiki yöntemler varsa, derleme İstatistik Editörüne gönderilir. İstatistik Editörünün isteklerini yazarlara yönlendirir.
Konu içeriğini baz alarak, Alan Editörlerini atamak için, Veri Tabanından kayıtlı alan editörü listesinden, en uygun alan editörün makaleye atanmasını gerçekleştirir.
Alan Editörü derginin “Yazarlara ve Hakemlere bilgiler” sayfalarındaki tüm içerik konusunda bilgi sahibidir.
Alan Editörü derlemeyi okuduktan sonra kendi alanı ile uyumlu ise, en az iki uygun hakem belirler. Çift kör değerlendirme yapılacağı bilgisine sahiptir. Kendi alanı ile uyumlu değilse durumu Baş-Editöre bildirir.
Alan Editörü ataması yapıldıktan sonra, Baş- Editör, hakemlik sürecini Alan Editörü ile koordineli olarak yürütür (en az iki kişiden oluşan hakemlik sürecinin tamamlanması, derlemenin hakemlere cevap dosyası eklenmiş olması, istenen değişikliklerin yapıldığı dosyanın yüklenmiş olması). Yeniden görmek istiyorum diyen hakem olduğu sürece, hakemlik süreci tamamlanamaz. Bu aşamada, süreçlerdeki aksamalar, süre bitişleri, görev uzatmaları konusunda ilgili Alan Editörünü kontrol eder.
Alan Editörü tarafından kendisine yazılan “Hakemlik süreci tamamlanmıştır, makale baş- editöre yönlendirilebilir” mesajı ile süreci tamamlar.
Baş-Editör son değerlendirmeyi yapar. Makale kabulü sonrası DOİ tescili işlemleri başlatılır.
Editörünün, (son okuma, mizanpaj gibi süreçleri tamamlamasının ardından) makale dosyası Pdf’ye çevrilme aşamasında son kontrolü yapar. Pdf formatına çevirdikten sonra (galley proof) yazının son kontrolleri için sorumlu yazara göndermesini kontrol eder.
Yazardan son kontrol ve “yayın oluru” geldikten sonra kabul edilmiş makalelere ekletilerek değerlendirme süreci tamamlanır.