Prof. Dr. Haydar Sur
1961 yılında Konya’da doğdu. 1986’da İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Muş İlinde Sağlık Müdür Yardımcısı olarak mecburi hizmetini tamamladı. 1988’de Sağlık Bakanlığı Merkez Teşkilatında Bulaşıcı Hastalıklar Dairesi’nde bağışıklama ve bulaşıcı hastalıklarla savaş konularıyla ilgili görevler aldı. 1989’da İstanbul Sağlık Müdürlüğü’nde görevlendirildi ve 1996’ya kadar Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.
1994 yılında London School of Hygiene and Tropical Medicine’dan Halk Sağlığı Yüksek Lisansı, 1996’da İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nden Halk Sağlığı Doktorası derecelerini aldı. 1996’da Marmara Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü’ne Yardımcı Doçent olarak atandı.
1998’de Halk Sağlığı Doçentliği, 2003’te Sağlık Yönetimi Profesörlüğü derecelerini elde etti. Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde 14 yılın tamamında Bölüm Başkanı, sekiz yılında Dekan Yardımcısı, bir yılında Vekil Dekan olarak görev yaptı.
2009 yılında İstanbul Üniversitesi’ne atandı ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’ni kurmakla görevlendirildi. Bu fakültede Kurucu Dekan ve Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı olarak Mart 2014 dönemine kadar görev yaptı.
2014 yılında devlet görevinden emekli oldu ve Biruni Üniversitesini kuranlar arasında yer aldı. Bu üniversitede 2015 yılının sonuna kadar Rektör Yardımcısı ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı görevlerini yürüttü.
2016 yılında Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı olarak göreve başladı. Bu görevi 3 yıl yaptıktan sonra Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesini kurmakla görevlendirildi. Bu fakülteyi kurarak Dekanlık görevini üstlendi. Halen Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı olarak görevini sürdürmektedir.
Prof. Dr. Haydar Sur bugüne kadar 27 ulusal ve uluslararası projede görev almıştır. Toplam 35 kitapta yazar, editör ve/veya bölüm yazarı olmuştur. Uluslararası indekslerce taranan 70’i aşkın makalesi, 50’yi aşkın uluslararası bildirisi, 70’i aşkın ulusal hakemli dergi yayını ve 150’yi aşkın ulusal dergilerde yazısı bulunmaktadır. Temmuz 2023 itibariyle 23 doktora tezi, 47 yüksek lisans tezi yönetmiş durumdadır.
Akademik ilgi alanları olarak, epidemiyoloji, sağlık sistemleri ve politikaları, biyoistatistik, sağlık hizmetlerinde insan kaynakları yönetimi, sağlık hizmetlerinde kalite yönetimini seçmiştir. Son dönemlerde tıpta insani bilimler konusuna yoğunlaşmıştır.